BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, 18 September 2011

siapa hero di bukit kepong???


ISU MENGETAHUI SIAPAKAH WIRA SEBENAR BUKIT KEPONG
PIHAK POLIS BALAI BUKIT KEPONG ATAU ANGGOTA PKM
PERLU D’KAJI SEMULA SEJARAH INI BAGI MENGETAHUI SEJARAH ASAL DAN CERITA SEBENAR
DARI FAKTA YANG SEDIA ADA, KITA MELIHAT BAHAWA BALAI POLIS BUKIT KEPONG D’DIAMI OLEH ANGGOTA POLIS MELAYU DAN PENGAWAL PENGAWAL YANG TERDIRI DARIPADA PENDUDUK TEMPATAN. D’KETAHUI BALAI POLIS BUKIT KEPONG D’KETUAI SJN JAMIL YANG MENGGANTIKAN PEGAWAI BRITISH. ISU TERCETUS HANYA KERANA ANGGOTA POLIS BUKIT KEPONG ADALAH POLIS BRITISH.
D’TANAH MELAYU PADA MASA ITU, MASIH BELUM MENCAPAI KEMERDEKAAN. TANAH MELAYU D’JAJAH. BAIK BRITISH MAHUPUN PARTI KOMUNIS MALAYA. KEDUA DUANYA SAMA  IAITU SEBAGAI PENJAJAH TANAH MELAYU. KEDUA DUA PENJAJAH INI MAHU MENGUASAI TANAH MELAYU. KEDUA DUA PENJAJAH INI MASING MASING MEMPUNYAI PENYERTAAN  ANGGOTA DARI KALANGAN PENDUDUK TANAH MELAYU YANG SEMEMANGNYA RAMAI ORANG ORANG MELAYU.
APA YANG D’PERJUANGKAN OLEH KEDUA DUA PENJAJAH INI. MASING MASING MAHU MENGUASAI TANAH MELAYU DAN MENGHAMBA ABDIKAN PENDUDUK TANAH MELAYU MENGIKUT KEPENTINGAN MEREKA. SETIAP PENJAJAH SUDAH MERANCANG UNTUK MEMBENTUK TANAH MELAYU MENGIKUT ACUAN MEREKA.
BERBALIK KEPADA PERISTIWA SERANGAN D’BUKIT KEPONG. KITA MELIHAT D’SINI SIAPA YANG MEMULAKAN SERANGAN. KENAPA  PKM PERLU MENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPONG. JIKA MENGIKUT MAKLUMAT DARI PENULISAN MEMOIR MAT INDERA, PKM MERANCANG UNTUK MEMBERI AMARAN TETAPI SETELAH SALAH SEORANG ANGGOTA POLIS TERNAMPAK KELIBAT ANGGOTA PKM YANG SEDANG MEMOTONG KERAWAT BESI LALU D’TEMBAKKNYA ANGGOTA PKM TERSEBUT. DAN DARI SITU BERMULA SERANGAN HABIS HABISAN. BANYAK KEKEJAMAN D’LAKUKAN BUKAN HANYA PADA ANGGOTA POLIS BUKIT KEPONG MALAH AHLI KELUARGA MEREKA TURUT  D’BUNUH DENGAN KEJAM.
JIKA PKM BENAR HANYA MAHU MENGEMPUR ANGGOTA POLIS D’BALAI TERSEBUT, KENAPA AHLI KELUARGA TURUT D’JADIKAN MANGSA. BAGAIMANA KITA PATUT MEANGGAP PKM SEBAGAI WIRA JIKA MEREKA BOLEH MEMBUNUH ORANG ORANG YANG TAK BERSALAH HANYA KERANA MAHU ANGGOTA POLIS MENYERAH DIRI.
DARIPADA CERITA INI, PIHAK POLIS BUKIT KEPONG D’ANGGAP WIRA KERANA MEMPERTAHANKAN KUBU MEREKA. BALAI POLIS BUKIT KEPONG TERLETAK D’KAWASAN TERPENCIL UNTUK MENJAGA KAWASAN DAN BUKAN SEBAGAI KUBU SERANGAN TERHADAP PKM. PKM SEDIA MAKLUM BAHAWA BALAI POLIS BUKIT KEPONG PADA MASA ITU KETIADAAN RAMAI ANGGOTA DAN KELEMAHAN ITU YANG MEMBAWA KEPADA SERANGAN MEREKA KE ATAS BUKIT KEPONG.
KESIMPULANNYA D’SINI, SEJARAH HANYA MELAKAR SESUATU KISAH YANG PERNAH TERJADI SEBAGAI RUJUKAN KITA YANG HIDUP DARI GENERASI KE GENERASI. SEJARAH BUKAN BOLEH D’TOKOK TAMBAH DAN D’UBAH KERANA SEMUA ITU MENGUBAH KEJADIAN ASAL. YANG PENTING NEGARA SUDAH MERDEKA. PENJAJAH TETAP PENJAJAH. KITA BUKAN LAGI HAMBA, TALI BARUT, ORANG TENGAH,  ORANG SURUHAN MAHUPUN TENTERA MEREKA LAGI. PELIHARALAH KEMAKMURAN NEGARA YANG TERCINTA INI.
SALAM SATU MALAYSIA DARI RAKYAT YANG MECINTAI NEGARANYA.

0 comments: